İLK ÖNCELİKLİLER, SONRAKİLER...

RAMAZAN PİLATİN

3 ay önce

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için nefesler tutulmuş, gözler gece saatlerinde gerçekleştirilen fırlatmaya çevrilmişti. ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı.

Dragon kapsülünün 20 Ocak Türkiye saati ile 13.15'te uluslararası uzay istasyonuna kenetlenmesi bekleniyor. Resmen astronot olarak tarihe geçen Gezeravcı, 100 kilometrelik uzay sınırını aştı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 görev ekibi Florida'da açıklarında okyanusa iniş yaptı.

Muhalif medyada ise uçuşun maliyetinin 55 milyon dolar olacağı haberleri yayımlandı. Oysa bu miktar, uzay yolculuğunun maliyeti değil, Elon Musk’un sahibi olduğu Axiom Space firmasına ödenecek para. Ama o da ünlü havacılık sitesi Space.com’un, Ax-1 ile ilgili eski açıklamalara dayanarak yaptığı bir tahmin.

Şirkete yapılacak ödemeye öbür giderler eklendiğinde Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun maliyeti daha da büyüyecek. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, DW’ye “Görevin maliyeti biraz değişken. Ancak yapılacak görevin şu an için yaklaşık maliyetinin 70 milyon dolar civarında olduğunu söyleyebilirim” açıklaması yapmıştı.

Ülkelerin ekonomik ve hukuki durumları halkın refah seviyesinin sağlandığı ortamlarda bilim ve keşiflere bütçe ayırmakta beis yoktur.

Bir yıl öncesinde meydana gelen Maraş depreminde yaşanan yıkım ve mağduriyetlerin giderilmesi acil önemde iken böylesi bir girişimin ülkeye getirisi ne oldu? Seçime yatırım mı?

Seçimleri kazanmak ile yaşanan sorunların çözümü arasında bir seçenek olsa iktidarı tercihini mağdur vatandaşların daha rahat ortamlarda hayata devam etmeleri meselesini önceliğe alması gerekmez miydi?

Dört gün önce bir yıl önce yaşanan depremin yıl dönümüydü. Özellikle bazı illerde yeterince yardım alınmadığı serzenişleri duyuldu. Hala çadırlarda kalan mağdurlar ikinci kışı da titreyerek hastalıklar ile geçirdi. Bir yıl içinde inşaa ederek mağdurlara ev sayısının % 1’i dahi verilemedi.

Kış aylarında bunlar yaşanırken yaz aylarında sıcak ve nemin etkisi ile birçok hastalıkla mücadele edildi.

Uyuz gibi hastalıklar vuku buldu. Yıkılan binalardan etrafa yayılan asbest li ortamlarda yaşamak zorunda kalan vatandaşların ilerleyen yıllarda solunum yallarında ağır hastalıklar ile karşılaşmaları mümkündür.

Uzaya harcanan paranın bu günkü karşılığı Türk lirası olarak 215.500.000.000 yani iki yüz milyar beş yüz milyon Türk lirası ediyor.

Bu da yaklaşık 71. 900 konut yapılarak vatandaşlara verilebilirdi.

Sonuçta uzayda yapılan 13 deneyin bilgileri uluslar arası uzay ajansından alınabilirdi.

Yapılan bu deneylerin üniversitelerde sanal uygulanması için ortam ve olanak mevcut mudur?

Bir ikinci husus ta 2000 yılı sonra emekli olan vatandaşların intibak yasası ile emekli maaşları hesaplanırken yapılan yanlış nedeniyle maaşlarının uzun süredir eksik ödenmesi meselesidir.

Yıllardan beridir bu sorun Büyük Millet Meclisinde olmasına rağmen sorunun çözümü için çaba harcanmaması gerçeğidir. Bu sorun için ne zaman adım atılacak. Emekliler mezara girdikten sonra mı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI