VARSA YOKSA İKTİDAR...

RAMAZAN PİLATİN

1 yıl önce

Ülkenin kalkınmasının eksiksiz ve hatasız her alanda gerçekleşmesi önemlidir.

Betona köprüye hastaneye yapılan yatırımlarla birlikte istihdama yönelik fabrikalara yapılması şarttır.

Açılan her iş yeri, fabrika ülkenin kalkınmasına sağlar. İşsizliği azalması hatta bitmesini sağlar.

Ülkenin ekonomisi köprüleri yaparak onlardan elde edilen gelirlerle kalkınması mümkün değildir. Elbette yollar ve köprüler olmalı.

Ağır ekonomik sorunlar yaşanıyorsa; sanayi gıda ve ilaç hatta petrolde dışa bağımlılık yaşanıyorsa; bugün yaşananlardan ağır durumları yaşamamız sürpriz olmayacaktır.

Üretimi artırarak gelişmiş ülkeler ile rekabet edecek kadar kaliteli ürünler üreterek ihracatı artırmak şarttır. Rekabet etmekten kasıt üretimin kalitesinin yanında ucuza mal etmeyi ifade etmiştim.

Tarım hayvancılığı destekleyerek ülkeye yeterli miktarda üretim yapmak gerekecek.

Her şeyi dışarıdan alarak kalkınmak imkânsızdır. İhraç edilen ürünlerden elde edilen döviz ile dışarıdan ithal edilen Ürünlere ödenen parasal miktar ithalattan yana ağır basıyorsa bütçe açık verir.

Bütçedeki açığın kapatmak için zam ve vergi artışları yapmak gerekir.

Akaryakıt fiyatlarının dünyada düşüşe geçtiği günleri yaşarken ülkede birkaç günde bir fiyatları artırıp düşürmenin sebebi bütçedeki açıktır.

Gıda giyim ilaç gıda, beyaz eşya otomobil ve ilaç fiyatlarındaki artışın sebebi de budur. Yaşananlar devridaim pompasının sisteminin benzerinin ekonomide gerçekleşmesidir.

Pompa bir yerden ememe yapılırken basma sisteminde bir kaçak varsa pompa yeterli suyu havuza taşıyamamasına benzer.

Çalışana, emekliye, memura ve dar gelirliye düşük zam.

İş adamlarına ve fabrika sahiplerine her türlü destek verilerek ekonomi düze çıkarılamaz.

Aksine daha da kötüleşir. İş adamları ve fabrikatörler yatırımcı oldukları için iktidar tarafından desteklenirler. Çalışanlara ve emeklilere rahatlamalarını sağlayacak kadar zam verilmez.

Onlar bu ülkenin yükünü omuzlarında olmaları gerekenlerdir.

Bu sebepten onlara bu haksızlık reva görülür.

Günü birlik çözümler ile döviz fiyatlarının yükselişi önlenemez. Enflasyonu tabelada üstünde düşürerek; sıkı önlemler almadan piyasadaki enflasyon düşürülemiyorsa yapılanlar pansuman tedavisidir.

Ülkenin sorunlarının artması bazı kesimleri etkilemiyorsa; her şey mükemmel gidiyor denemez. Ekonomideki yanlışları sürdürmekte ısrar etmekle hiper enflasyon yaşanmasına engel olunamaz.

Piyasa faizini aşağı çekerek bankalardaki korumalı mevduatlara faizi serbest bırakmakla amaçlanan vatandaşlarının paralarının değerinin düşmemesi için dolara ve altına yatırım yapmamalarını engellemektir.

Dövizi fiyatlarına baskı uygulayarak kıssa süreli çözümler üretilmiş olunur. Uzun vadede bu uygulama ters teper.

TÜİK enflasyonu tabela üzerinde düşürerek yaşamdaki hissedilen enflasyon baskısının giderilmiş olduğu mu anlatılmak isteniyor? Tabeladaki enflasyonun tek haneli tabelalarla göstermekle mümkündür. Önemli olan vatandaşların yaşadıkları enflasyon yüzdesidir.

ENAG’ın araştırmalarına göre enflasyon % 105. Borsa inişte.

Döviz ve altın fiyatları yükselişe geçtiği anda piyasaya ucuz döviz pompalanarak yükselişin önü alınmaya çalışılıyor.

Bütün göstergeler olumsuz olmasına rağmen iktidarının ekonominin kötü olmadığını söylemesi vatandaşların rahatlamasını sağlamıyor.

Seçim öncesini yaşıyoruz.

Mevzunun ekonomik konulara gelmemesi için sürekli gündem değiştirilmeye çalışılıyor. Varsa yoksa seçim ve iktidar olma gayretti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI