GEMİ BATARSA 1

RAMAZAN PİLATİN

2 yıl önce

Mardin Derik’te de freni boşalan TIR’ın, yine bir kazaya müdahale eden ekiplere ve olay yerinde toplanan kalabalığa çarpmasıyla 21 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi de yaralandı.

Kazada yaşamını yitirenlerin cenazeleri defnedilirken, yaralıların hastanelerde tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

Gaziantep Nizip'te meydan gelen trafik kazasında ilk bilgilere göre 16 kişi öldü, 22 kişinin yaralandı. Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Nizip'teki trafik kazası ile ilgili son bilgileri duyurdu...

Trafik kazalarının meydana geliş sebepleri birkaç önemli kurallara uyulmaması ile yorumlanabilir. Yolun durumu, aracın bakımı ve uzun yol için hazır olması.

Sürücülerin trafik kurallarına uyması, araçların fenni muayenelerinin eksiksiz olarak yapılarak trafiğe çıkmalarına izin verilmesi, sürücünün uykusuz ve yorgun olmaması gibi.

Kaza olduktan sonra kazada yaralı durumda olanların acil olarak olay yerine ambulans çağırması gerekir. Kaza sonrasında hafif yaralılar araçta bulunan değer yaralıların araçtan çıkarılmasına yardımcı olmaları gerekir.

Olay yerine gelen trafik, AFAD, itfaye ve ambulansların yolun en uygun yerine park edilerek kazaya müdahale etmeleri gerekir. Nizip’te meydana gelen kazada seyir halindeki otobüsün yolda park eden ambulans aracına çarpması sonrasında ölü sayısı artmıştı.

Kazanın olduğu yere zaman kaybedilmeden güvenlik şeridi çekilip görevi olmayanların girmesine izin verilmemeliydi Olayın meydana geldiği yolun geliş yönüne kaza yerinden 200 veya 250 metre uzağına uyarı tabelaları bırakılarak kazanın olduğu yönünde ilerleyen araç sürücüleri uyarılmalıdır. Olayın olduğu yerlere vatandaşların gelmeleri ve yardımcı olmaya çalışmaları engellenmelidir.

İki kazanın oluşu sırasında benzer yanışları görmek mümkün. Kaza olduğu zaman olaya müdahale etmek amacıyla park eden araçların yolun uygun yerlerinde park etmedikleri anlaşılıyor. Kaza mahalline doğru gelen araçlar için uyarı tabelalarının konmadığı anlaşılıyor. Derik’te meydana gelen kazada TIR sürücülerinin aracın sürat düşürmemelerinden bunu olay yerine geldiklerini anlamak mümkündür.

Bir başka eksikte ağır vasıta araçların Derik ilçe merkezine girmeden çevre yolu üzerinden geçmedikleri anlaşılıyor. Kazanın görüntülere ilk yansıdığı anı TIR'ın süratle gelirken yolun iki yanına park eden araçlardan sağdaki aracı geçerken sola kırması daha sonra da tersi yönde kırmasının ardından araç kontrolden çıkmıştır.

Benzinliğin olduğu yerin yakınında kazanın yaşanması oradaki vatandaşların uyarılarak olay yerinin boşaltılmaması olması kazada yaşamlarını kaybedenleri artmasına neden olmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI