DERE GÖRÜLMEDEN PAÇALAR SIVANMAZ

RAMAZAN PİLATİN

8 ay önce

Yalakanın kıblesi olmaz. Güçlü gördüğü her yerde secde eder.

Doğru ve yerinde kullanılmış bir söz.

Hukuk iktidarın Fahişesi, basın metresi olursa devleti fahişeler yönetir.

Friderich Nietzsche

 

Hatırlarsınız; Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Ekim 2017'de bir televizyon programında, “Hukuk siyasetin köpeğidir” dedi.

Bu söz kamuoyunda çok ilgi görmese de mahkemelerde adil yargılama yapılmadığından şikâyet eden sanıklar ve avukatlar tarafından bolca dile getirildi, getiriliyor.

Yirmi bir yıllık iktidar süresince Anayasada onlarca kanun maddesi yenilendi veya değiştirildi. Bu gün de Anayasada değişiklik konusu tekrar gündemde.

Anayasadaki değişimin meclisteki partilerin mutabakatı ile yeniden düzenlenerek demokratik hale getirilmesine kimsenin itirazının olmayacaktır. Anayasanın bir kaç maddesini değiştirmek suretiyle sorunlar çözülmemiş dehada ağırlaşmıştır. Avrupa üyeliğinin ekonomik ve siyasi kriterlerini yarıda bırakarak Birliğe üyeliğin askıya alınmasının önemli nedenlerinden biri budur.

Avrupa parlamentosu Türkiye'nin üyeliği konusunda yaptığı oylamada 18 e karşı 478 oyla ret edildi. Dış işleri bakanı Hakan fidan bu kararın haksız olduğunu Türkiye nin ortak pazara alınması ve vize serbestîsinin verilmesi gerektiğini tekrar açıkladı.

Ayrıca mültecilerin Türkiye'de tutulması karşılığında 750 milyon avro verileceği açıklamasında bulunuldu. İktidar İsveç in NATO ya üyeliğinin onayının karşılığında AB üyeliğinin başlatılmasına sıcak bakmıyorlar. D 20 zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransa cumhurbaşkanı ile ayak üstü yaptığı görüşmede

"Hani Türkiye'ye gelecektin. Neden gelmedin?"

Makron Siz yurt dışı ziyaretindeydiniz yanıtını vermişti.

"Hadi gel bekliyorum diyerek sohbeti sonlandırmıştı.

Makron neden Türkiye'ye gelmesi isteniyor olabilir?

Elbette Libya ve ak denizde yaşanan sorunlara muhalif olduğu için. Makronun bir diğer muhalefeti ise Yunanistan'a destek vermesidir.

Makron bu davete icabet eder mi? Bekleyip göreceğiz.

Gelelim İMF den ülkeye yapılacak yardım konusuna. 2013 yılında IMF'den alınan yardım parasının son taksiti ödenerek ilişkiler sonlandırılmıştı.  Seçim sonrasında kurulan yeni hükümet İMF ile yardım konusunda temaslarda bulunmuş ancak tatminkar bir cevap bulamamıştı.

Maliye bakanı ve ekibi dünya bankası ile temasa geçerek sorunun çözümünü aradı. Dünya bankası ile varılan anlaşmada 17 ve 18 milyar dolarlık yardım alınacağı açıkladı.

Yapılacak yardım hibe olmayacak. Düşük faizli geri ödemesi olan bir yardım olması düşünülüyor. Ancak! Dünya bankası vereceği yardımın belirli alanda kullanılması koşuluyla bunu yapacaktır. Örnek vermek gerekirse mahalli seçimlerde kullanılmaması istenecektir.

Verilen yardım parası seçimlerde kullanılsa bile söz konusu miktar seçim giderlerini karşılayamayacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI