İŞSİZLİK…

RAMAZAN PİLATİN

3 yıl önce

Bölgenin en önemli sorunları arasında işsizlik ilk sırayı almaktadır. Üniversite mezunu işsizlerin de sayısı azımsanamayacak kadar fazladır.

12 yıl önce Kayseri Üniversitesi Uzay bilimleri ve astronomi bölümünü bitiren oğlum girdiği tüm KPSS sınavlarında yeterli puanı alamayarak resmi bir kurumda istihdam olamadı. Bunun nedeni FKB bölümü mezunu olması, bölümde işe girmenin imkansız olması ile alakalıydı. O dönemde formasyon alarak farklı bir branşla işe girme şansını da üniversitelerde formasyonların kaldırılması ile kaybetti. Batman belediyesinde 70 kişilik güvenlik personeli için açtığı kadro için internet üzeri kayıtlar başlatmıştı. Bir kaç gün sonra ise alınacak elemanların 35 yaşını geçmemiş olmaması koydu. Bu kural ile müracaat eden bir çok kişi gibi benim oğlumda bu şansını kaybetti.

Resmi kurumlara belirli yaşlarda işe alınma sınırlaması getirilmesi vatandaşların özel sektörde çalışmak zorunda kalmasına neden olmaktadır.

35 yaşını geçen işsizlerin iş bulması mümkün olsa bile; işe geç giren şahısların performans düşüklüğü bahana edilerek sebepsiz işten çıkarmaları içen yasalar iş verenlere yetki vermektedir. Bu durumda emeklilik yaşı 65 e çıkarılanlar başka bir iş yerinde çalışamayacağı için emekli de olamayacaklardır. Bu gün yaşa takılan emeklilerin sorunu da budur. Resmi rakamlara göre işsiz sayısının gerçeği yansıtmadığı muhakkak  Bölgede işsiz kalan  gençler İş kura yaptıkları kayıtlar ile işe girme şansını bulamayınca kayıtlarını yenilememektedir. Aileler kısıtlı imkanları ile işsiz gençleri ile birlikte yaşayarak yaşamlarını sürdürmektedir. Bu da işsiz sayısının azaldığı olarak açıklanmaktadır.

Bu da işsiz sayısının TÜİK'in açıkladığı rakamlardan fazla olduğuna işaret ediyor. Bölgede yeterli istihdam imkanı olmaması, Yeni istihdam alanlarının açılmaması gelecekte tüm kesimlerindeki işsiz sayısını katlayacaktır.

Belediyelerin memur veya işçi almaları yeterli olmazsa bile, bazı gençlerin işe girmelerinin önünü açarak umutlarının devam etmesine katkı sunar. Yetkilerin güvenlik personeli alımı sırasında kura usulünün uygulanacağını açıklamaları ihtiyacı olanların yüreğine su serpmektedir. Daha önceki eleman alımlarında farklı uygulamalar ile belirli kesimlerin istihdam edilmeleri  bazı gençlerin "ben ne yaparsam yapayım işe giremeyeceğim" demesine neden oluyordu. Yeterli olmazsa bile bazı gençlerin hakkı ile işe girmeleri işsiz gençlerin umutlarını ileriye taşıyacaktır. 

Ramazan pilatin.

YAZARIN DİĞER YAZILARI