ENKAZ DEVRALDIK KİMDEN? 1

RAMAZAN PİLATİN

11 ay önce

Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır

Mehmet Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı

 

"Hükümetimizin temel hedefi, toplumsal refahı artırmaktır" diyen Bakan Şimşek basın toplantısında şunları söyledi:

"Bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi özlenen bir refaha ulaşmada anahtar olacaktır."

"Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde, kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz.

Vakit kaybetmeden orta vadeli programımıza başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme için fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır."

"Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneye düşürülmesi, öngörülebilirliğin artırması, yapısal dönüşümü hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla merkez bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır. Bu öncelikler çerçevesinde çalışmalarımızı eş gündüm çerçevesinde güçlü bir koordinasyon sağlayarak sürdüreceğiz"

Açıkladığı başka önemli meseleler arasında hukuk ve adalette değişim ve Merkez bankası TÜİK in verdiği enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtması olduğu açıklamasıydı.

Açıklamanın can alıcı noktası 5 yıldan bu yana değiştirilen bakanlar ve mali bürokratların yanlış uygulamalar yaptığı gerçeğiydi.

Nası esas alan politikalar ile Ortodoks yöntemini askıya alarak heteredoks yöntemiyle faizi düşürüp dövizi ve altın fiyatlarını kontrol altında tutmak için yapılan müdahalelerde hazinedeki rezervin eksi duruma gelmesine neden olmuştu.

Buna rağmen uygulamanın doğru olduğunda ısrar eden iktidar seçim döneminde aynı uygulamada ısrarcı oldu. Hazinede yeterli döviz kalmayınca kapalı çarşıdan döviz alımı yapıldı.

Hazinede döviz kalmayınca altın rezervinden harcamalar yapıldı. İdealara göre tonlarca altın düşük fiyatta satıldı. Bu yıl içinde 300 milyar dolar dış borç ödenmesi yapılması gerekiyor. İçeride ise vatandaşların çoğu kredi kartları ile günü kurtarmaya çalışılıyor.

Muhalefetin bu konu ile ilgili uyarıları kale alınmadı. Bu gün muhalefetin uyarılarına yakın uygulamalar ile ülke düzlüğe çıkarılamaya çalışılacak.

Yabancı ülkelerin 300 milyar dolarlık yatırım vaadi aldığını belirten muhalefetin verdiği sözlerini İMF den borç alacaklar olarak yorumlamıştı.

İngiliz tefecilerinden yüksek faizle borçlanacaklar diyen iktidar bu durumda yabancı yatırımcının ülkeye yatırım yapacaklar olarak anlatıyor diyerek muhalefeti eleştirmişti.

Devam edecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI