LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ, İCRAAT GEREKİR-2

RAMAZAN PİLATİN

3 yıl önce

Aşı bulup üreteceğiz açıklama yapılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bulunacağı sözü verilen aşanın üretim sürecinin bulunması için çalışmaların sürdüğü anlaşılıyor.

Meselenin önemi ve acili yetinin eleştirilmesi yerine aşı bulunacak denerek halkın nabzına şerbet dökülmeye çalışıldı.

Ülkenin gelişmişliğini gelişmiş ülkeleri gelişmişliği ile mukayese ederken biz onlardan daha çok başarılıyız açıklamalarını iktidar tarafından her gün vatandaşlara aktarmaktadır.

Ülkelerin gelişmişliği 52 alanda başarılı olmaları ile ilintilidir. Amerika, Çin ve Almaya ve Japonya gelişmiş ülke gurubunda oldukları biliniyor.

Söz konusu ülkelerde petrol sanayiden bileşim sektörüne tarım üretiminden hayvancılığa savaş sanayisindeki başarıları kriter alınarak gelişmişlikleri belirlenir.

Ülkelerin gelirlerinin ihraç ettikleri ürünlerin gelirlerinin ithal ettikleri ürünlerinin ödedikleri parasal miktarın farkı ile değerlendirilir.

Ekonomide bu duruma bütçe açığı veya bütçe fazlası denmektedir. Gelişmiş ülkeler ihracattan elde ettikleri gelir fazlalığını ülkede üretime yönelik yatırımlar yaparak değerlendirirler.  Yatırımlar istihdama dönüştürülür.

Bu yüzden gelişmiş ülkelerde aşırı işsizliğe rastlanmaz. Bu yöntemle ülkede kişi başına düşen milli gelirlerinin artmasını gerçekleştirirler.

Gelişmişlik sadece savaş sanayideki başarı ile yeterli olmaz.

Üretilen her ürünün piyasada yer alabilmesi için benzeri ürünleri üreten ülkeler ile rekabet edecek pazarlamayı gerçekleştirilmesi gerekir. Üretilen ürünlerin sağlamlığı, ucuzluğu ve kalitesi ile dünya piyasalarda kendine yer açabilir.

Tanım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke iken bugün tarım ve hayvansal ürünlerini ithal eden ülke durumuna geldik. 

Ülkede üretilen tarım ürünlerinin bir kısmı Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İhraç edilen ürünler satın alın ülkeler ürünlerin ülkelerine gümrük girişlerinde kontrol laboratuvar kontrolünden geçireler.

Ürünlerde kimyasal artık ve Akdeniz sineği hastalığı olan ürünleri Türkiye'ye geri iade ederler.

İade edilen ürünler iç piyasada tüketilir.

Ülkedeki üretilen ürünlerin dünya piyasalarında rekabet edebilmesi için ürünlerin sağlık şartlarına uygun üretilmiş olması, ucuz ve kaliteli olması alıcı ülkeler tarafından tercih sebebidir.

Ülkedeki tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için yapılacak masraflar ile satış esnasında belirlenecek fiyat üreticinin kazanmasına olanak vermiyor.

Pahalı girdilerle üretilen ürünlerini bahçe veya tarlasında komisyoncuya satan ziraatçı az kazanır, Çoğu zaman da zarar eder.

Tüm zorluğu ziraatça yaşarken. Ürünü tüketiciye ulaştıran komisyoncu ve marketler daha fazla kazanır. Bu dengesizlik sürdükçe ziraatçı üretmek yerine arazisini icara ye vererek üretim yapmaktan vaz geçer.

Süreç böyle devam ederse, ülkede üretilen birçok ürünü dışarıdan ithal edilecek.

Yaşanan ekonomik sorunun daha da ağırlaşmasına neden olunacaktır.

Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI