İSLAM VE BİLİM ÇEKİŞMEZ, UYUŞUR 2

RAMAZAN PİLATİN

1 yıl önce

Acil ve zor bir dönemde yaşıyoruz. Sadece gıda yardımları değil. Kurtarma ekiplerinin diğer guruplara katılması konusunda seçici olmamak gerekir. Yönlendirme yetkisi AFAD a verilebilir.

Kömür işletmelerindeki kurtarma ekibine katılmak isteyen çalışanların uzun süre bekletilmesi yanlıştı. Bunca yıkılmış binada bir ferde dahi ihtiyaç varken ekibin geciktirmesi enkaz altındakilerin kurtulma şansı olanların umutlarını bitirir. 

Müsterih olmak: Müsterih sözcüğü, bütün kaygılarından kurtulmak anlamına gelir. İçi rahat olan kimse olarak da bilinir.

Bakan bu sözleri söylediği an itibariyle afet yaşayarak mağdur insanların enkaz altında yaşam mücadelesi veren yakınlarının olduğunu bilerek söylemesi insanların rahatlamasına neden olmamıştır. Yakını enkaz altında olan insanı rahatlatmak için sorunlar yumağının sonlandırılması şarttır. Hava soğuk sığınacak bir yer yok.

Elektrik ve doğalgaz kesik. Sığınacak güvenli bir yapı yok. Vatandaş eksi derecedeki soğuğu enkaz kenarında bekleyerek veya araçlarında oturarak geçirmek zorunda kalmışlar.

Üstelik gıda, su, temizlik, giyim malzemeleri ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı yok.

Deprem sonrasında aft zadeler iki gün boyunca aç kaldıklarını haykırmalarına rağmen bu konuda yardım alamamışlardı. Bugün dahi çadır ve barınacak konteynerler yok veya yetersiz.

Kurulan çadırlarda ısınmak için elektrik yok. Vatandaşın sesi duyulmuyor. Gıda yardımları konusunda birçok kurum belediye özel sektör ve STK’ların deprem bölgelerine topladıkları yardımlar şehir girişlerinde AFAD tarafından durdurularak yardımlar bir ambara boşaltılmaktadır. AFAD gelen tüm yardımları kendi olanakları ile depremzedelere dağıtmakla görevlendirilmiştir.

Bu durum koordinenin tek elden yapılması planıdır.

Deprem bölgesinde çoklu yardım guruplarının oluşması ihtiyaç sahiplerine daha erken ulaşmasına sebep olacaktı. Bu mantık depremzedelerin uzun süre zorluk yaşamalarını da beraberinde getirecektir. Yanlıştaki bu ısrar neden?

Türkiye 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından canının derdine düşerken; eski AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, deprem bölgesine giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hakaretler yağdırdı. İmamoğlu’na "İngiliz uşağı" diyen eski vekilin 'sinir krizi' kameralara yansıdı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI