SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK 1

RAMAZAN PİLATİN

3 hafta önce

Bugünkü yazımda ülkede yaşanan iki önemli meseleyi dile getirmek istiyorum. İlki sağlık konusu. Bir buçuk aydır gözümdeki rahatsızlık nedeniyle Batman Eğitim ve araştırma hastanesi ve semt Polikliniklerinde MHRS den göz doktoru için randevu almak istedim. Bütün hastanelerden  randevu almak mümkün olmadı. Alo 182 yi arayarak sesli olarak sıra almak istedim. Oradan da aynı yanıtı aldım.

-Sorunun ne olduğunu sordum.

Cevap olarak.

-Biz size bu konuda yardımcı olamayız. Siz söz konusu hastaneler ile iletişime geçerek sorunuzun cevabını alabilirsiniz.

- Randevu hakkında kayıt oluşturmak istiyorum.

Görevli şahsi bilgilerimi alarak kayıt yaptıktan sonra. Telefon numaramı ve şahsıma ait mail adresi aldıktan sonra.

-Hasta kaydı başladığı zaman sizin mail adresinize kayıt için müracaat bilgisi verilecektir.

Araştırma hastanesini aradım soruyu oradaki görevliye sordum. Verdiği yanıt ilginçti.

- Biz de bu konuda aynı sorunları yaşıyoruz. Bu konuda şikâyetiniz varsa alo 184 şikâyet hattına durumunuzu anlatarak şikâyet edin.

Denileni yaptım.

Yaşadığım sorunları anattıktan sonra şikayetimi kaydetti. Ben MHRS den göz hastalıklarına randevuların açıldığını kontrol etmeyi sürdürdüm. Sonuç olumsuzdu. Son olarak Batman sağlık il müdürlüğünü aradım. Görevliye sorunumu anlattıktan sonra yetkilinin verdiği yanıt beni hayret ettirdi.

- Biz sizin bu şikayetinize çözüm bulamıyoruz. CİMER'e yazılı olarak şikayetinizi yapabilirsiniz.

-Sorunum sağlık bakanlığı ile ilgili ben neden CİMER'e şikayetimi yapıyorum?

- Bizim bu konuda yetkimiz yok.

Ülkede nüfus artıkça doktor ihtiyacı da aynı oranda artıyor.

Doktorlar zor ve ağır şartlarda çalışırken hak ettikleri ücreti almadıkları için sorunlarını dile getirmelerine rağmen bir çözüm üretilmedi. Ardından gidiyorlarsa gitsinler denerek, doktorların ülkede kalarak vatandaşlara hizmet etmeleri küçümsenince binlerce doktor yabancı ülkelerde çalışmak için müracaata başladı.

Birçoğu da çalışma izni alarak bulundukları ülkelerde görevlerini sürdürüyorlar. Ülkedeki bütün sorunlar kararlı bir şekilde çözüm bekliyor. Sağlıktaki sorun ise yükün çoğunun sağlık çalışanlarına yüklenmesi nedeniyle ağır şartlarda çalışmaya devam etmektedirler.

Bil hassa doktorların günde 100 hastaya bakmaları durumun vahametini gösteriyor. Şehir hastaneleri olarak adlandırılan yapılarda her türlü alet edevat olmasına rağmen yeterli doktor bulunmaması bina var ancak hizmet yok manasına gelmektedir.

Batman oldukça fazla nüfusa sahip olması dışında komşu il ve ilçelerden gelen hastalara mevcut hastanelerde yeterli hizmeti alamamalarına neden oluyor. Bu acil sorunun hafiflemesi için şehire bir tıp fakültesinin açılması gerekmektedir.

Beklenti bizden. İcraat iktidardan. Bakım ne olacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI