İSLAM VE BİLİM ÇEKİŞMEZ, UYUŞUR 1

RAMAZAN PİLATİN

1 yıl önce

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin iktidara gelmesinden 7 ay sonra gerçekleşen Bingöl depreminin ardından, 'Olay kader diye geçiştirilemez' demişti. 1 Mayıs 2003

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan depremzedeye: Olanlar hep oldu, bunlar kader planının içinde olan şeyler

8 Şubat 2023

Aynı mesele için farklı yorum hangisine inanmamız gerekir?

Erdoğan'ın Tatbikat Açıklaması Gündemde: "Vatandaşlarımızın 'Nerede Bu Devlet?' Diyen Feryadını Duymuyoruz"

Kurulan cümle aslında “Bu insanlar nerede kalacak, nerede bu devlet" şeklinde dile getirilmiş fakat dilden dile bu hale gelmiş olgu.

Bu serzeniş canı yanan insanların yüzyıl önce yardım çağrısı olarak söylenmiş olabilir. Bugün durum farklı. Devlet ve iktidar ikilisi birlikte hareket eder. Devlet seçim ile başa gelen iktidarlar tarafından yönlendirilir. Bugün yardım talebinde bulunulacaksa yardım talebi iktidardan istenmelidir. Yardımımlar bu yöntemle ihtiyaç sahiplerine güvenli şekilde ihtiyaç ulaştırılabilir.

Bu durumda devlet nedir? Sözlükteki tarifi; Devlet: sağlık, ordu, enerji, madenler, eğitim, maliye, emniyet vs gibi kurumlar bütünüdür; hükümet ise bu kurumları yöneten siyasilerdir.

Bunun manası Devlet bakidir. İktidarlar ise geçicidir. 

Bu replik Reha Muhtar’lı Show haberle özdeşleşmiş repliktir.

Bakanı Murat Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz, tüm imkânlarıyla afet bölgesindedir. Biz hiçbir afet bölgesinde vatandaşımızı açta açıkta bırakmadık, yalnız bırakmadık" iddialarını öne sürdü. AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz. 

Milletimiz müsterih olsun, Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz tüm imkânlarıyla afet bölgesinde.

Müsterih olmak, içi rahat olmak anlamına gelen kelimelerdir. İçi rahat olan ve kaygılarından kurtulan,

Öncelikle gönüllük ve yardımın kurumlarla sınırlandırılması doğru değildir.  Belediyeler hatta iş adamları ve hayır sahipleri de yardım yapabilmeli. Yardımın hangi kurum veya kişi tarafından yapıldığının önemi yoktur. Önemli olan acil ihtiyacı olan yardımların depremzedelere bir an önce ulaştırılmasıdır.  Belediyelerde toplanan yardım n hangi belediyeden olduğunun afişe edilmesinin kabullenmemesi

Hangi kurumdan yollandığı yazılı brandanın valilik tarafından toplanıp yerine Muğla belediyesi yardımı yazılı brandanın araç önüne asılması yardımların anlam ve manasını değiştirmez.  AHBAP yardım oluşumunun güvenirliği bundan önce afet bölgelerine yardımların eksiksiz ve çabuk ulaştırılması sebebi ile gerçekleşmektedir. Yollanan giyim gıda ve hesaba yatan paraların dağıtımı nereye harcandığı rahatlıkla takip edilebilir. Bu oluşuma destek veren duyarlı sanatçıların sevgi dolu yürekleri vatandaşlar tarafından takdir ile karşılanmıştır. Sırf bu sebepten yardımlar artmıştır.

Böylesi bir girişimin bazı yandaş gazeteci ve politikacılar tarafından uygun görülmemesi yanlıştır. Yardımın kimden geldiği. Kime dağıtıldığı önemlidir. Kimin hangi kurumun dağıtığı konusunun önemi yoktur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI