GEMİ BATARSA 4

RAMAZAN PİLATİN

2 yıl önce

ABD TÜSİAD’a mektup göndererek, Türk şirketlerini, yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamak konusunda uyardığı iddia edildi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile Türkiye Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş 19 Ağustos’ta telefonla bir görüşme gerçekleştirdi. ABD’den yapılan açıklamada görüşmede ABD, Türkiye'yi Rusya'nın Batı’nın yaptırımlarından kaçmak için ülkesini kullanmasına izin vermemesi konusunda uyardığı belirtildi.

Bu açıklamadan günler sonra Adeyemo’nun yazılı olarak da Türkiye’yi uyardığı ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)’a bir mektup gönderdiği ileri sürüldü.

ABD'li Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo, ABD Ticaret Odası Türkiye Ofisi’ne yolladığı mektupta, ABD’nin yaptırım uyguladığı Rus kişi ve kurumlarla iş yapan şirketlerin yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Gazeteye bilgi veren bir kaynak aynı mektubun TÜSİAD’a da gönderildiğini belirtti.

Amerikalı yetkilinin Rusya’ya uygulanan her türlü yaptırımın delinmesine yönelik yatırımların yapılabileceği konusunda TÜSİAD’ı uyarmış. Buna benzer girişimlerin devam etmesi durumunda Türk iş adamlarında yaptırımlar yapılabileceği uyarısında bulunmuş.

Bir ülkenin bir ülkeye yaptırım yapması çıkarlarının veya dünya ülkelerinin sıkıntılı bir duruma düşmemesi için uygulanır. Güçlü ülkeler bunu hedef olarak belirledikleri ülkelere yaparlar.  Rusya ve İran bu guruba dâhildir.

Rusya her alanda yapılacak yaptırımlar başlatıldıktan sonra Avrupa ülkelerine yağ, hububat ve doğal gazı keseceğini açıklamıştı. Avrupa ülkelerine gönderilen gaz iki gün süre ile kesileceği açıklamasını yaptı.

Avrupa ülkelerine yollanan doğal gazın hiçbir yerde kullanılmadan yakıldığı haberleri paylaşıldı. Bu iki tarafın sahip oldukları olanaklar ile uyguladıkları yaptırımlardır. Bundan dolayı pes eden tarafı sorunun çözümü için girişimlerde bulunacak.

Amerika ilk olarak Rus oligarklarının yabancı ülkelerindeki yatırımlarına el koyarak yaptırımları başlattı. Mal varlıkları donduruldu. Adlarına kayıtlı mallara el kondu. Rusya hiçbir ülke ile dolar ile ticaret yapamayacaktı. Ticaret yapanlarda yaptırımlar yapılmaya başlandı.

Amerika hazine bakan yardımcısın TÜSİAD'a yolladığı uyarıda buna dikkat çekmişti.  Amerika'nın Türkiye’ye bu uyarıyı yapmasındaki neden İran’a ambargo uygulanırken Zarap adlı İranlı bir iş adamın Türkiye ile İran arasında altın ticareti yaparak yaptırımları delmesiydi.

Ayrıca Türkiye’nin Rusya’dan Es 400 füzelerinin alınmasından sonra ABD'nin Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları yürürlüğe koydu. Bu iki olay nedeni ile Türkiye uyarılmış olabilir mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI