BELLEKTEKİNİ SİLMEK 2

RAMAZAN PİLATİN

3 ay önce

İktidar ve küçük ortağı bu keskin dönüşü yaparken ilk günkü direncini gösterememesi eleştirilmiş ancak bu konuda iktidar bir açıklama yapmamıştı.

Bahçeli'den, İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin kanun teklifiyle ilgili açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifiyle ilgili, "Komisyonda MHP üyesi arkadaşlarımız destek vermiştir. Bu tavır, Genel Kurul'da da geçerli olacaktır." dedi.

MHP genel başkanı Bahçeli'nin İsveç'in üyeliği meselesinin mecliste görüşülmesine verdiği tepki. 

"İsveç'le bir güvenlik mimarisinin bünyesinde nasıl buluşacağız? Böylesi bir acizliğe nasıl göz yumacağız? Bunu nasıl hazmedeceğiz? F-16 ile ilgili parmak sallanıyor diye zillete tamam mı diyeceğiz?"

Türkiye, 1952'den bu yana üye olduğu NATO'nun açık kapı politikasını destekleyen bir tutum izledi. Soğuk Savaş sonrası dönemde 1999 ve 2004'de eski Sovyet bloku ülkelerinin ittifaka katılmasını da destekledi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermemesi" ve hatta PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG' ye destek verdikleri iddiasıydı. Aynı açıklamaları MHP genel başkanı Bahçeli'de destekliyordu.

İktidar ilk olarak yapılan görüşmelerde Finlandiya'nın NATO üyeliği meclisteki toplantıda onaylandı. Daha sonra ABD ve NATO yetkilileriyle yapılan görüşmelerde İsveç'in üyeliği kabul edildi.

Ancak tam üyelik için İsveç'in talebi mecliste oylanması gerekiyordu. Bu süreçte ABD Türkiye'ye uygulanan

F-16 savaş uçaklarının satışı ve modernizasyonu için Amerikan senatosundan onay çıkabileceği vaadinde bulunarak meclisteki oyalamanın kabul yönünde sonuçlanması sağlandı.

Talep mecliste yapılan oylama sonunda kabul edildi. Amerika F-16 savaş uçakları için verdiği sözü ne zaman gerçekleştirecek? 2028 yılında. ABD senatosu iktidar ve muhalefet senatörleri ülkelerinin bekası söz konusu olunca iktidar senatörleri dahi Bidenin teklifine red yanıtını vermekten çekinmezler.

NATO'ya üye olup S-400 füzelerinin alınması senatörler tarafından asla unutulmaz. Onlar belleklerine kaydettiklerini asla silmezler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI