KUL HAKKI 1

RAMAZAN PİLATİN

7 ay önce

PERSON'S RIGHT 1

MAFÊ KESÊ 1

 

Beraberinizde olan Tevrat'ı doğrulayıcı olarak indirdiğim Kur'an'a iman ediniz. Sakın onu inkar edenlerin ilki olmayınız. Ayetlerimi de küçük bir değerle değiştirmeyiniz ve yalnız benden sakınınız. Bakara süresi 41. ayet

Kuran i Kerim in nazil olmasından bu yana bin yıla yakın bir süre geçmiştir. O günden bu yana insanlar yapacakları yanlışları normalmiş gibi göstermek için her türlü bahaneyi uydurarak değişmemesi gereken kuralları ihlal etmişlerdir.

Bunlar neden yapılmıştır?

İktidar olmak veya basit menfaatler için mi? Bunda başarılı olunmuş mudur?

Bir dönem için belki ancak ilahi kararlar asla değişmemiştir. Benzeri uygulamalar iktidarın din adamlarını ve zengin ahaliyi ve ordu komutanlarının birlikte hareket ederek gerçekleştirdikleri tarihlerde kayıtlıdır.

Sistemi idare etmekte güçlük çeken iktidarlar bu yöntemleri kullanmakta beis görmezler. Önemli olan onlar için iktidar ve saygınlıktır.

Başınıza gelen her musibet, kendi ellerinizin kazandığı günahlar, ihmal ve kusurlar yüzündendir. Bununla beraber Allah, o günah ve kusurların pek çoğunu da affediyor. Şuara 30. ayet

Bir çok insan yaşadıkları olumsuzlukların sebebini kadere bağlarlar.

Bunun doğru olmadığını ayet açık ve net anlatmaktadır. Kişinin akli melikeleri yerindeyse mukayese etme yeteneğimde vardır. Bu durumda İyiyi, kötüyü, faydalı ve zararlıyı ayrıt edebilecek kadar kabiliyeti olduğu var sayılır.

Örneğin bir ülkede zamlar yapılıyorsa biri kalkıp zamları biz yapmıyoruz yaradan yapıyor deniyorsa birilerine yaranmak için bu yalakalığı yaptığı kesindir.

Kendileri iktidar oldukları halde ülkelerini idare ettikleri dönemedik her olumlu veya olumsuz olaydan sorumlu olanlar başarısızlıklarını muhalefete başarılarını kendilerine mal edemezler.

Bir madende önlem alınmaması nedeni ile bir kaza olmuşsa bunun müsebbibi bu eksikleri yapanlar ve yapılmasına izin verenlerdir. Bunu da kader olarak yorumlamak halkın inançlarını istismar etmek manasına gelmez mi?

Bakara süresinde nas’ın haram olduğunu belirterek doların yükselmesine engel olmak amacıyla parası olanları kur korumalı mevduata yönlendirip yüksek faiz vermek parası olanları daha da fazla zenginleştirmek yanlıştır.

Kur korumalı mevduata paralarını yatıranların faizlerini kim öder? Elbette dar gelirli vatandaşlar. Önce yanlış yapıp sonra doğru yapmakla yapılanların doğru olduğunu söylemek mümkün müdür?

YAZARIN DİĞER YAZILARI