ENFLASYONA EZDİRMEDİK...

RAMAZAN PİLATİN

5 ay önce

Sendikalar sahipsiz köyün ağaları gibidirler.

Yılda bir kez yapılan asgari ücrete zam son yıllarda enflasyonun yüksek olması sebebiyle asgari ücret ile çalışan vatandaşların aldıkları ücretlere yılda iki defa zam yapılmak suretiyle alacakları ücretler belirlenmeye başlandı.

Sözleşme masasına İşçiler adına Türk iş, işverenler adına TİSK hükümet adına da çalışma bakanlığı katılmaktadır. Sendika yetkilileri bugüne kadar verilen zam konusunda etkin bir pazarlığı gerçekleştiremediler.

Bu sözleşme döneminde de yeterince mücadele edemeyeceklerini bilmek için âlim olmaya gerek yok. Türk iş başkanı Atalay katıldığı bütün sözleşmelerde laftan öteye bir eylem gerçekleştirmedi.

Son oturumda "biz bu zammı yeterli bulmuyoruz" diyerek masadan kalkması da birkaç gün sürecek oturumlarda farklı bir tepki sunamayacaktır. Sonuçta tekrar iş adamları ve hükümetin belirleyeceği miktarda zam verilerek asgari ücretle çalışanlar açlık seviyesinde maaş alarak yaşamlarını sürdürmeye devam edecekler.

Bozmak kolaydır. Kimileri bu durumu lehlerine çevirebilirler. Başarılı bir iktidar soresi yaşattık deseler de; son tahlilde yanlış uygulanan ekonomik müdahaleler ile topluma pahalıya mal olmuştur. Halk buna rağmen yanlışa doğru diye bakarak sürecin uzamasına onay verdi.

İncil'de yazılı ünlü bir anekdottur, Zina yaparken yakalanan bir kadın İsa'nın huzuruna getirilir ve Tevrat yasalarına göre onun taşlanarak öldürülmesi talep edilir. İsa bunun üzerine şöyle der: “İçinizde kim günahsızsa, ilk taşı o atsın! Kimse taş atamaz. Ülkenin bu duruma gelmesinde herkesin suçu vardı. Bunun cezasını kimileri az kimileri de fazla çekmektedir. Her zaman olduğu gibi yük işçinin, dar gelirlinin, emeklinin, asgari ücretlinin payına düşecek.

Ekonominin zor dönemlerden kurtulması için beklenen dış yardım ve yatırımlar gelmedi. Bu durumda seçenekler sözleşme döneminde olmamız nedeniyle verilecek zamların TÜİK’in enflasyonu düşük göstermesi ile asgari ücretlilere verilecek zam oranları düşük tutulacak.

Ek olarak asgari ücretlilere 6 ayda verilen zamlar 12 ayda bir defa verilmesi planlanıyor. Bu filimi altı ay önce tekrar seyretmiştik. Bütçe açığı sadece düşük zamlar verilerek doldurulamayacak elbette. Vergi oranları artırılırken zam sağanağı devam edilecek. Gelecek yıl verilecek zamlar bir veya iki ay içinde eriyecek. Vatandaşlar tekrar açlık ve yoksulluğu yaşamaya başlayacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a sorular yöneltti.

Açlık sınırı altında kaç çalışan ücretli bulunmaktadır?

Gürer TÜİK verilerinde işçi olarak gösterilenlerle ilgili de" Ağustos itibarıyla açıkladığınız istihdam sayısına çırak, stajyer, toplum yararı projesi gibi güvencesiz çalışanlar dâhil midir?" şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

Gürer'in sözlü sorusuna, Bakan Işıkhan yazılı yanıt verdi. Işıkhan Türkiye'de asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde, asgari ücret net 11.402,32 TL olup; bu kapsamda çalışıp aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın yanıtını BDDK’nın merkezinin Ankara’dan İstanbul a taşınması ile çalışan bürokratlarına 45.000 liralık destek yardımı verilmesi kararlaştırıldı. Mademki; yoksulluk ve açlık yok söz konusu bürokratların maaşlarına ek olarak zam yapma ihtiyacı duyulmuştur?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına yapılan yüzde 25'lik zamma dair "Enflasyonun üzerinde artışlarla emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutuyoruz" dedi.

Söyledikleri 6 ay önce verilen zamlar ile ilgili açıklamasıydı. O günden bu güne TÜİK verilerine göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında aylık aylık fiyat artışı yüzde 3,28 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,36'dan yüzde 61,98 seviyesine yükseldi.

Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) verilerine göre ise Kasım ayında TÜFE aylık fiyat artışı yüzde 5,58 arttı, yıllık fiyat artış ise yüzde 129,27 oldu. TÜİK in kontrolü aylık enflasyon belirlemesi ile gerçek enflasyonun altında yeni zamlar belirlendi. Aynı yöntem 2024 yılında da sürdürülecek.

Açıklamaların tümünde ezdirilmeyen emekliler, memurlar, asgari ücretliler sözde refaha kavuşacaklar söylevleri tekrar edilecek.

Söz konusu çalışan veya emekliler ise açlığı ve sefaleti yaşamaya devam edecekler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI