SİZ NE İSTERSİNİZ?

RAMAZAN PİLATİN

12 ay önce

Siz yoksullaştırılmış yoksullar istiyorsunuz. Biz ise, ortadan kaldırılmış yoksulluk.

Victor Hugo

 

Toplumun yoksullaştırılması bireylerin her yönden sorunlar yaşamasına neden olur.

Yoksullaşan halkların umudu idarecilerin toplumdaki bütün bireylerin insanca yaşayacağı düzeni kurarak ülkelerini adil şekilde idare etmesi ile mümkündür.

Belirli kesimlerin ülkenin yaşam standardının üzerinde yaşaması başarı olarak değerlendirilemez. Belirli kesim yoksullaşmışsa yaşama tutunmak için her türlü illegal suçu işler.

Ceza verilip serbest bırakılmaları mahpusun ıslahına katkı sunmamıştır.

Çünkü!

Yaşam şartları iyileştirilmemiştir.

Cezaevleri ıslah evleri olarak değerlendirilse bile bu yöntem yoksulların yoksulluklar sonlandırılmadığı sürece devam edecektir. Ülkeyi idare edenler toplumun bütün bireylerinin insanca yaşamasını sağlamakla vazifeleridir.

Onlar seçilmek için topluma vaatler verirler. Seçilip iktidar olunca her şeyi unuturlar. Unutulan her vaat toplumda rahatsızlıkların başlamasına neden olur.

Yaşanan olumsuzluklar daha çok etkili olmaya başlar. Yanlışlarda ısrarcı olmak toplumdaki sınıflar arasında gelir makasının zenginden yana artması ile son bulur. Gören göz düşünmeye başlar. Ben neden yoksulum der?

Bende insanım neden ben de onlar gibi yaşayamıyorum sorusunu sorar kendine. Yanıtına makul cevap bulamaz. Ülkede cezaevlerinin sayısı artmış ise tehlike kapıdan içeri girmiştir. İşsizlik ülkede artmışsa kahvehanelerin sayısında artış başlar. Çalışıp ülke ekonomisine katkıda bulunması gereken geçler kahvehanelerdedir artık.

Okuyup iş bulamayanlar ne düşünürler?

Bunca yıl okudum bu muydu mükâfatım?

Ülkeyi yönetenler bunların yanlış olduğunu bizden daha iyi bilirler. Tutturmuşlar kişi başına düşen milli gelir artı masalları ile vatandaşı uyutmaya çalışıyorlar. Artan milli gelirin bütün bireylere insanca yaşam sağlaması gerekmez mi? Milli gelirin hesaplanması da ayrı bir garabet.

Ben her üniversite bitirene iş bulmak zorunda değilim demek geçlerin sorunlarının cevabı değildir. Toplumun tümünün insanca yaşayacağı gelire sahip olması doğru olandır. Neden gelişmiş ülkelerde suç işleme oranı azdır?

Ceza evi sayıları neden azdır?

Okul okuyan veya iş arayanlar neden işsiz kalmazlar? Kadın ölümleri neden ülkemizdeki kadar fazla değildir?

O ülkenin vatandaşları neden ekonomik sorunlardan şikâyetçi olmazlar? Nenden bu ülkelerde hukuktan, adaletten şikayetçi olunmaz?

Bunun sebebi onlar bilinçli toplumu oluşturmuşlar. Oyları ile başa getirdikleri her iktidarın verdiği söz veya vaatleri yerine getirmesini takip ederler.

Tersi uygulama başlattığı andaki ilk seçimde başka bir partiyi iktidar yaparak geleceklerinin devamını sağlarlar.

Bazı ülkelerdeki iktidarlar yanlışlar yaptıkları halde vatandaş yaşadığı kötü deneyimler sebebiyle gelecek dönem seçilecek yeni bir iktidarın bundan daha kötü yönetim sergileyeceğine inandıkları için aynı iktidarda devam etmeyi tercih ederler.

Çözüm olur mu?

Şimdiye kadar çözüm olmadı. Yanlışta ısrar edildikçe düzelmeyeceği kesindir.

Yoksullaştırılmış yoksulluk istemiyorsanız yoksulluğu bitirenlere destek vermek gerektiğine de inanmalısınız?

YAZARIN DİĞER YAZILARI