AYİNESI İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ 2

RAMAZAN PİLATİN

4 ay önce

Döviz veya altına ve yüksek banka faizine tabi ki?

Ülkede böylesi kararlar alındığı andan itibaren döviz, altın fiyatları kontrolden çıkıyor.

Bu durumu önlemek için merkez bankası yetkilileri inkâr etse de dövize müdahale ediyor.

Kıssa sürede müdahale etkili olsa da uzun sürede etkisi olmuyor.

TCMB'nin "Yatırımcı Günü" etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde dün gerçekleştirildi. Toplantıya, büyüklüğü 50 trilyon doları bulan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı.

JP Morgan Chase genel merkezinde düzenlenen toplantıda, TCMB Başkanı Erkan, Türkiye'de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin sunum yaptı.

Bu girişimlerin olumlu sonuçlanması mümkün olacak mı? Olsa fena olmaz.

Ancak deprem zede vatandaşların yıkılan evlerinin kentsel dönüşüm ile yapılması için bankaların verdiği krediler ile dairelerini bitirmeleri imkânsız.

Ülkede vatandaşların bu durumu yaşamaları ve bankaların yeterli kredileri vermemeleri vatandaşın aklında bu sorunun oluşmasına neden oluyor.

Bu ülkenin vatandaşı zorunlu olarak paraya ihtiyacı olduğu zaman yeterli krediyi alamıyorsa.

Yabancı ülkeler Türkiye’ye yatırım veya yardım yapmak için neden risk alsınlar?

Ülkedeki enflasyonun bu yıl içerisinde düşme eğilimine gireceği yetkililer tarafından belirtiliyor. Uluslar arası finans kuruluşları ise Türkiye’de enflasyonun iki rakamlı seviyelerde seyredeceğini açıklıyorlar.

Dünyada en yüksek enflasyonu olan dördüncü ülkeyiz.

Bu sorunu objektif olarak yorumlamak yerine dünyanın gelişmiş ülkelerinde de aynı sorunun daha ağır şekilde yaşandığı yorumu yapılarak vatandaşlar sakinleştirilmek isteniyor.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzaya gitti.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da yer alacak. Ülkelerin her alanda araştırma yapmaları veya buna katkıda bulunmaları doğru karardır.

Ancak bu ve benzeri girişimlerde sadece tek yanlı uygulamaların sonuç vermeyeceği de bilinmektedir. Ülkedeki üniversitelerin çoğu öğrenci yetiştirmek için değil, mezun etmek için kurulmuşlar.

Bugün dünya üniversiteleri arasında ilk 500 e giren okullarımız yok.

Bundan birkaç gün önce Boğaziçi, Orta Doğu Teknik üniversitesi ve İTÜ vardı. Ne yazık ki onlara da kayyum veya seçilmiş dekanlar atanarak eğitim kalitesi düşürüldü.

Bilimsel araştırmalar üniversite ve yüksek okullardan desteklenmediği sürece başarılı olmak imkânsızdır.

Öğrencilerinin çoğunun ekonomik sorunlar nedeniyle kazandıkları üniversitelerdeki kayıtlarını dondururken birçoğu da okuldan kaydını silmektedir.

Ve biz bu gençlere gelecek hazırlamak yerine uzaya araştırma yapmak için astronot gönderiyoruz.  Bunların tümü neden seçim öncesinde yapılıyor?

Elbette seçime yatırım amaçlı girişimlerdir bu yapılanlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI